iva_titel.gif (11456 bytes)

aztline.jpg (5160 bytes)

Activiteiten in 2012

Plaats van de lezingen:

Theater Centrum De Vrede, Vredestraat 20, Berchem (Antwerpen).

Vanuit Centraal Station, Tramlijn 15 richting Mortsel Halte St. Wilibrordus, aan de Grote Kerk, Binnensingel en Grote Steenweg.

Datum en tijdstip worden bij elke activiteit vermeld

De toegang is gratis voor onze leden. Niet-leden betalen  5 €.

ZONDAG 25 MAART 2012 om 11:00 u

Algemene Jaarlijkse Ledenvergadering om 10:45 u gevolgd door de

LEZING: “LANDVERHUIZERS VOOR KOFFIE: BELGIË EN BRAZILIË (1820-1860)”

 

Spreker: Prof. John Everaert

Plaats: Theater Centrum De Vrede, Vredestraat 20, Berchem (Antwerpen).

 

De Franse bezetting en vooral de Continentale Blokkade hadden de economische betrekkingen tussen de Europese moederlanden en hun vroegere kolonies grondig verstoord. Ook het Koninkrijk der Nederlanden – waartoe België behoorde – zocht naar nieuwe markten in het pas ontvoogde Latijns-Amerika. Dank zij  de trafiek in koloniale waren, waaronder Braziliaanse suiker en vooral koffie, overvleugelde Antwerpen zelfs het haven-complex Amsterdam-Rotterdam. En met de sluiting na 1830 van de Hollandse Oost-Indische markt, kreeg Zuid Amerika voor Antwerpen nog meer belang.

Maar tussen ca 1820-1840/48 overtrof het inkomende scheepsverkeer uit Brazilië sterk het uitgaande. De Brazilië-vaart leed duidelijk aan een structureel tekort: gebrek aan heenvracht.  Dit numerieke onevenwicht verdween rond het midden der eeuw. Want uit de emigratiestatistieken duikt een “nuttige ballast” op: landverhuizers, zowel Belgen als vreemdelingen. Reizend in rudimentaire omstandigheden bezorgden zij de koopvaardij een heenlading.

De Brazilië-uitwijking doorliep drie fazen: eerst de geplande emigratie (1843-45), gekoppeld aan een paar mislukte projecten van landbouwkolonisatie (vooral in Santa Catarina onder Charles van Lede); vervolgens een spontane en intense uitwijking (1845-48), gedreven door hongersnood; tenslotte de massale lok-emigratie (1849-60), een gecamoufleerde operatie om plantageslaven geleidelijk te vervangen door blanke contract-arbeiders. In de loop van deze periode  brachten de zeilschepen  in toenemende mate koffie mee uit Brazilië.

 

* * *

 

Prof. John Everaert is Prof. Emeritus in de koloniale en maritieme geschiedenis van de Universiteit van Gent. Momenteel gaat zijn belangstelling uit naar de betrekkingen en de Vlaamse/ Belgische aanwezigheid overzee : emigratie en kolonisatie-projecten (Antillen, Guatemala, Afrika, 18de-19de eeuw), zendingsactiviteiten in Mexico (16de eeuw);  maritieme handel, diamanthandelaars en huurlingen.

Voor onze vereniging is hij zeker geen onbekende : “Pedro de Gante”, “Perú, de Andes is veel te hoog”, “Vlaamse Kunst in Mexico”, “Utopie of Business, De zoete Erfenis?  Cuba gevangene van de suiker, waren enkele onderwerpen van zijn vroegere lezingen.

ZONDAG 6 MEI 2012 om 11:00 u

LEZING: “DE KRACHT VAN GROEIRITUELEN EN INITIATIEVERHALEN”

 

Spreker: Mevr. Marita de Sterck

Plaats: Theater Centrum De Vrede, Vredestraat 20, Berchem (Antwerpen).

ZONDAG 24 JUNI 2012 om 11:00 u

 

LEZING: “GEWEVEN KRACHT: DE SACRALE ROL VAN TEXTIEL IN DE ANDES”

 

Spreker: Dhr. Edward de Bock

Plaats: Theater Centrum De Vrede, Vredestraat 20, Berchem (Antwerpen).

Nog even terugblikken: in 2011 / in 2010 / in 2009 / in 2008 / in 2007 / in 2006 / in 2005 / in 2004

Hebt U een e-mailadres ? 
Laat het dan weten aan het secretariaat van de vereniging: 
rita.lammertyn@telenet.be

zodat wij U ook per e-mail kunnen uitnodigen voor de activiteiten.

aztline.jpg (5160 bytes)

 

naar startpagina

Deze pagina is een onderdeel van een site met frames. Als de navigatieknoppen links ontbreken, kun je via de ikoon naar de startpagina met de taalkeuze.